RZ1120a

 

“Blago ožalošćenima, oni će se utješiti” (Mt 5,4)

 

Ovdje možete preuzeti Riječ za život u  wordu  i u pdf formatu pripravljenom za fotokopiranje u više primjeraka strana 1  i  strana 2   

Ovdje možete preuzeti prezentaciju Riječ za život – studeni 2020.

Ovdje možete preuzeti Riječ za život za djecu – u boji RZG41120 b i crno-bijelu RZG41120 cb 

Pogledajte video zapis za djecu:


Riječ za život na video zapisu:

 

Tko nije plakao u svom životu? I tko nije poznavao osobe čija se bol prelijeva kroz suze? Danas, kada mediji u naše domove donose slike iz cijelog svijeta, postoji opasnost da se čak naviknemo, da naša srca otvrdnu pred rijekom boli koja prijeti da nas preplavi.

I Isus je plakao[1] i upoznao je plač svoga naroda, koji je bio žrtva stranog okupatora. Brojni bolesnici, siromašni, udovice, siročad, marginalizirani, grešnici, hrlili su k Njemu kako bi čuli Njegovu iscjeljujuću Riječ i kako bi ozdravili, tijelom i dušom.

U Evanđelju po Mateju, Isus je Mesija koji ispunjava Božja obećanja Izraelu i stoga naviješta:

 

“Blago ožalošćenima, oni će se utješiti.”

 

Isus nije ravnodušan prema našim patnjama i cijelog sebe daje kako bi izliječio naša srca od tvrdoće egoizma, ispunio našu usamljenost i dao snagu našem djelovanju.

Tako nam Chiara Lubich u svom komentaru iste Riječi Evanđelja govori: “[…] Isus ovim svojim riječima ne želi one koji su nesretni dovesti do jednostavnog mirenja sa sudbinom, obećavajući naknadnu nagradu. On razmišlja i o sadašnjosti. Njegovo Kraljevstvo je zapravo, iako ne u konačnom obliku, već ovdje. Ono je prisutno u Isusu koji je, uskrsnuvši nakon smrti pretrpljene u najvećoj boli, pobijedio smrt. Prisutno je također i u nama, u našem kršćanskom srcu: Bog je u nama. U nama prebiva Trojstvo. I stoga se blaženstvo koje je Isus navijestio može već sada obistiniti. […] Patnje mogu potrajati, ali postoji nova snaga koja nam pomaže nositi se sa životnim kušnjama, kao što pomaže i drugima da nadvladaju njihove boli, i vide ih onako kako ih je On vidio i prihvatio kao sredstvo otkupljenja”[2].

 

“Blago ožalošćenima, oni će se utješiti”.

 

U Isusovoj školi možemo naučiti kako jedni drugima biti svjedoci i instrumenti nježne i stvaralačke Očeve ljubavi. To je rađanje novog svijeta koji iz korijena liječi ljudski suživot i među ljude privlači Božju prisutnost, nepresušni izvor utjehe koja briše svaku suzu.

Tako su Lena i Philippe iz Libanona podijelili svoje iskustvo s prijateljima iz crkvene zajednice: “Predragi, zahvaljujemo Vam na Vašim čestitkama za Uskrs koji je tako poseban ove godine. Dobro smo i pazimo da se ne izlažemo virusu. Međutim, budući da smo u prvim redovima u inicijativi “Parrainage Liban”[3], ne možemo stalno biti u kući i izlazimo otprilike svaka dva dana kako bismo nekim obiteljima osigurali hitne potrebe: novac, odjeću, hranu, lijekove, itd… Već i prije Covida-19 ekonomska situacija u zemlji je bila vrlo teška i sada se, kao i u cijelom svijetu, još pogoršala. No, Providnosti ne nedostaje: posljednja je stigla prošlog tjedna od jednog Libanonca koji živi izvan Libanona. Zamolio je Lenu da osigura kompletan obrok, tri dana u tjednu, za dvanaest obitelji tijekom cijelog mjeseca travnja. Prekrasna je to potvrda Božje ljubavi koja se ne može nadmašiti u velikodušnosti.”

 

Letizia Magri

[1] Usp. Iv 11,35; Lk 19,41.

[2] C. Lubich, Riječ za život, studeni 1981.

[3] Lena pojašnjava: “1993. godine grupa obitelji, koja je živjela Riječ za život, pokrenula je inicijativu “Parrainage Liban“ kako bi pomogla jednoj majci s petero djece i suprugom u zatvoru. Do sada smo osigurali pomoć za oko 200 obitelji  iz cijelog Libanona, pripadnika svih religija. Naši suradnici su na različite načine uključeni kako bi obiteljima vratili samostalnost: kućnim posjetima, potragom za smještajem i poslom, pomoći u učenju. Financijski nas podržava stotinjak osoba i tvrtki koje vjeruju u našu inicijativu.”

 

 

Print Friendly, PDF & Email