RZ1121

 

“Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati.” (Mt 5, 9)

 

Ovdje možete preuzeti Riječ za život u wordu  i u pdf formatu pripravljenom za fotokopiranje u više primjeraka strana 1 i strana 2

Ovdje možete preuzeti prezentaciju Riječ za život – studeni 2021.

Ovdje možete preuzeti Riječ za život za djecu – u boji RZG41121 b i crno bijelu RZG41121 cb

Pogledajte video zapis za djecu: ovdje

Riječ za život na video zapisu: ovdje  

 

Evanđelje po Mateju napisao je jedan kršćanin koji potječe iz židovskog miljea onoga vremena; i upravo stoga sadrži mnoge tipične izraze židovske kulturne i vjerske tradicije.

U 5. poglavlju Isus je predstavljen kao novi Mojsije, koji uzlazi na goru kako bi navijestio bit Božjeg zakona: zapovijed ljubavi. Kako bi se naglasila uzvišenost ove pouke, Evanđelje nam govori da Isus sjedi, poput učitelja.

I ne samo to: Isus je također i prvi svjedok onoga što naviješta. To se posebno ističe kada objavljuje Blaženstva, program cijeloga svog života. U njima se otkriva radikalnost kršćanske ljubavi sa svojim plodovima blagoslova i puninom radosti. Pravo blaženstvo.

 

“Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati.”

U Bibliji mir, Shalom na hebrejskom, označava sklad osobe sa samom sobom, s Bogom i s onim što je okružuje. I danas se ljudi pozdravljaju tim pozdravom, izrazom želje za puninom života. Mir je prije svega Božji dar, ali ovisi i o našem pristanku.

Zapravo, među svim blaženstvima, ovo odjekuje kao najaktivnije, pozivajući nas da izađemo iz ravnodušnosti kako bismo postali graditelji sloge, počevši od nas samih i oko nas, aktivirajući inteligenciju, srce i ruke. Traži predanost brizi o drugima, liječenju osobnih i društvenih rana i trauma uzrokovanih sebičnošću koja unosi podjelu, poduzimanju svih napora u tom smjeru.

Poput Isusa, Sina Božjeg, koji je ispunio svoju misiju kada je dao svoj život na križu kako bi ponovno ujedinio ljude s Ocem i vratio bratstvo na zemlju. Upravo stoga, svatko tko je graditelj mira, nalikuje Isusu i prepoznat je, poput Njega, kao Božji sin.

 

“Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati.”

Slijedeći Isusa, i mi možemo svaki dan pretvoriti u “dan mira”, okončavajući time male ili velike ratove koji se svakodnevno vode oko nas. Za ostvarenje ovoga sna važno je graditi mreže prijateljstva i solidarnosti, pružati pomoć, ali je i znati prihvatiti.

Kao što pripovijedaju Denise i Alessandro: „Kada smo se upoznali, bilo nam je lijepo zajedno. Vjenčali smo se, rodila su se djeca i sve je bilo jako dobro. S vremenom su došli usponi i padovi; među nama više nije bilo nikakvog dijaloga, već je sve bilo predmet stalnih rasprava. Odlučili smo da ćemo ostati zajedno, no stalno smo ponavljali iste greške, zamjerali jedno drugome i prepirali se. Jednoga dana su nam prijatelji, bračni par, predložili da sudjelujemo u programu podrške za parove u problemima[1]. Upoznali smo ne samo kompetentne i stručne osobe, već „obitelj obitelji“, s kojima smo podijelili svoje probleme: više nismo bili sami! Svjetlo se ponovno upalilo, ali to je bio tek prvi korak: kod kuće nije lako i svako malo ponovno padamo. Ono što nam pomaže je uzajamna briga, uz nastojanje da ponovno započnemo i ostanemo u kontaktu s ovim novim prijateljima, kako bismo zajedno išli naprijed.”

 

“Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati.”

Isusov mir, kako kaže Chiara Lubich, “zahtijeva od nas novo srce i nove oči kako bismo ljubili i u svima vidjeli kandidate za sveopće bratstvo”.

I dodaje: “Možemo se zapitati: ‘Čak i u svadljivim susjedima u zgradama? Čak i među kolegama na poslu koji ometaju moju karijeru? Čak i u onima koji djeluju u nekoj drugoj političkoj stranci ili navijaju za protivničku nogometnu momčad? Čak i u ljudima koji su različite vjere ili nacionalnosti od moje?’ Da, svatko je moj brat i moja sestra. Mir započinje upravo ovdje, iz odnosa koji znam uspostaviti sa svakim svojim bližnjim. ‘Zlo se rađa u ljudskom srcu’, napisao je Igino Giordani, a ‘kako bi se uklonila ratna opasnost, potrebno je ukloniti duh agresije i iskorištavanja i sebičnosti koji su ishodište rata: potrebno je obnoviti savjest[2]..’ Svijet se mijenja ako se mi mijenjamo, […] prije svega, isticanjem onoga što nas povezuje, mogli bismo pridonijeti stvaranju mentaliteta mira i zajedno raditi za dobrobit čovječanstva. […] Ljubav je ta koja na kraju pobjeđuje jer je jača od svega. Pokušajmo tako živjeti ovaj mjesec, kako bismo bili kvas nove kulture mira i pravde. Vidjet ćemo kako se u nama i oko nas ponovno rađa novo čovječanstvo“[3].

 

Letizia Magri

 

 

[1]usp. 10 anni di “Percorsi di luce” in https://www.focolare.org/famiglienuove.

[2]  I. Giordani, L’inutilità della guerra, Rim 20032, str. 111.

[3]  C. Lubich, Riječi za život, siječanj 2004.

 

Print Friendly, PDF & Email