RZ0221

 

„Budite milosrdni, kao što je milosrdan Otac vaš.“ (Lk 6,36)

 

Ovdje možete preuzeti Riječ za život u wordu i u pdf formatu pripravljenom za fotokopiranje u više primjeraka strana 1 i strana 2

Ovdje možete preuzeti prezentaciju Riječ za život – veljača 2021. 

Ovdje možete preuzeti Riječ za život za djecu – u boji RZG40221 b i crno bijelu RZG40221 cb  

Pogledajte video zapis za djecu: ovdje  

Riječ za život na video zapisu: ovdje

 

Evanđelist Luka voli isticati veličinu Božje ljubavi kroz osobinu koja ju, smatra on, najbolje opisuje, a to je milosrđe.

Mogli bismo reći da milosrđe u Svetom pismu ima majčinske nijanse Božje ljubavi, one kojom se On brine o svojim stvorenjima, podiže ih, tješi ih i prihvaća nikada se ne umarajući. Po proroku Izaiju Gospodin daje obećanje svome narodu: „Kao što mati tješi sina, tako ću i ja vas utješiti –

utješit ćete se u Jeruzalemu“.[1]

To svojstvo prepoznaje i ispovijeda i islamska tradicija: od 99 lijepih Božjih imena, na usnama vjernika muslimana najčešće ponavljani su Milostivi i Samilosni.

Ova nam stranica iz Evanđelja predstavlja Isusa koji, pred mnoštvom pristiglim i iz udaljenih gradova i regija, svima daje odvažan i zbunjujući prijedlog: nasljedovati Boga, Oca, upravo u milosrdnoj ljubavi.

Taj nam se cilj čini gotovo nezamislivim, nedostižnim!

 

„Budite milosrdni, kao što je milosrdan Otac vaš.“

Iz perspektive Evanđelja, da bismo oponašali Oca, moramo, prije svega, svaki dan slijediti Isusa i od njega naučiti ljubiti prvi, kao što sam Bog neprekidno čini s nama.

To duhovno iskustvo opisao je luteranski teolog Bonhoeffer (1906.-1945.): „Kršćanska zajednica svaki dan pjeva: ‘Primio sam milosrđe.’ Taj sam dar primao čak i kada sam svoje srce zatvorio Bogu; […] kada sam se izgubio i nisam nalazio put povratka. Tada mi je riječ Gospodnja došla u susret i shvatio sam: on me ljubi. Isus me pronašao: bio je uz mene, samo On. Pružio mi je utjehu, oprostio mi je sve moje pogreške i nije me krivio za zlo. Kada sam bio njegov neprijatelj i nisam poštovao njegove zapovijedi, ponašao se prema meni kao prema prijatelju. […] Teško mi je shvatiti zašto me Gospodin toliko ljubi, zašto sam mu tako drag. Ne mogu razumjeti kako je on svojom ljubavlju uspio i želio pobijediti moje srce, mogu samo reći: ‘Primio sam milosrđe.’“[2]

 

„Budite milosrdni, kao što je milosrdan Otac vaš.“

Ova nas rečenica iz Evanđelja poziva na istinski obrat u našem životu: svaki put kada smo suočeni s mogućom uvredom, možemo ne slijediti put odbacivanja, konačne osude i osvete, već put praštanja i milosrđa.

Nije toliko važno izvršavanje teške dužnosti, već prihvaćanje mogućnosti koju nam Isus daje, da prijeđemo iz smrti egoizma u istinski život zajedništva. S radošću ćemo otkriti da smo primili isti DNA Oca, koji nikoga definitivno ne osuđuje, već svima daje drugu priliku, otvarajući obzore nade.

Ovaj će nam izbor također omogućiti da pripremimo teren za bratske odnose, iz kojih se može roditi i rasti ljudska zajednica, napokon orijentirana prema mirnom i konstruktivnom suživotu.

 

“Budite milosrdni, kao što je milosrdan Otac vaš.”

Razmatrajući rečenicu iz Evanđelja po Mateju[3] koja milosrdnima naviješta blaženstvo, Chiara Lubich je predložila: “Tema milosrđa i oprosta provlači se kroz cijelo Evanđelje. […] Milosrđe je upravo krajnji izraz ljubavi, dobročinstva, ono ju ispunja i stoga čini savršenom. […] Zato nastojmo u svakom našem odnosu živjeti ljubav prema drugima u obliku milosrđa! Milosrđe je ljubav koja zna prihvatiti svakog bližnjega, posebno najsiromašnijeg i najpotrebitijeg. Ta ljubav ne mjeri, obilna je, sveopća i konkretna. Ta ljubav gradi uzajamnost, što je krajnji cilj milosrđa. Bez milosrđa bi postojala samo pravda, koja služi za stvaranje jednakosti, ali ne i bratstva. […] Iako izgleda teško i smiono, zapitajmo se, pred svakim bližnjim: kako bi se njegova majka ponašala prema njemu? Ta će nam misao pomoći shvatiti i živjeti po srcu Božjemu.“[4]

Letizia Magri

[1] Iz 66,13

[2] Dietrich Bonhoefer, 23. siječnja 1938., u La fragilità del male, zbirka neobjavljenih zapisa, Piemme, 2015.

[3] Usp. Mt 5,7.

[4] C.  Lubich, Riječ za život, studeni 2000.

 

 

Print Friendly, PDF & Email