Skola Franjine ek

 

Sutra 3. ožujka započinje škola formacije putem interneta. Preko tisuću polaznika iz cijeloga svijeta promišljat će o novoj ekonomiji polazeći od općih dobara kroz 12 lekcija i 4 interaktivne radionice

 

Otvara se Škola Franjine ekonomije, formacija putem interneta koju pokreće znanstveni odbor kako bi se produbile teme Franjine ekonomije počevši od općih dobara. Tri mjeseca nakon međunarodnog događaja organizirane su različite inicijative za animiranje globalnog pokreta The Economy of Francesco.

 

Skola FEProgram

Dvanaest predavanja i četiri interaktivne radionice na temu općih dobara: od mira do etike skrbi, od višedimenzionalnih mjera siromaštva do javnog zdravstva, od velikih podataka do etičkih financija. Profesori su istaknute ličnosti iz akademskog svijeta, svijeta poslovanja i društvenih znanosti: jeruzalemski patrijarh mons. Pierbattista Pizzaballa produbit će vezu između mira, povjerenja i ekonomije; povjesničar srednjega vijeka Giacomo Todeschini imat će predavanje pod naslovom Franjevačko bogatstvo: korijeni franjevačke ekonomske misli; američka ekonomistica Julie Nelson usredotočit će se na veliku odsutnost vrijednosti poput etike skrbi i zajedničkog dobra u međunarodnoj ekonomskoj raspravi. Među govornicima su: Cristina Bicchieri, Eve Chiappello, Robert H. Frank, Sabina Alkire, Alex Edmans, Ridhi Kashyap, Francis Dodoo, Jennifer Nedelsky.

 

Sav program i informacije dostupni su na stranici: www.francescoeconomy.org

Upisano je preko 1000 polaznika iz cijeloga svijeta, uključujući Meksiko, Italiju, Nigeriju, Filipine, Portugal, SAD, Argentinu, Brazil, Kubu, Španjolsku, Kamerun, Čile, Peru, Južnu Afriku, Indiju, Keniju, Koreju. Desetak polaznika upisalo se iz Hrvatske i BiH. Studenti, ekonomisti, poduzetnici i drugi zainteresirani doprinijet će stvaranju nove ekonomske misli. Danas je ekonomija postala gramatika društvenog jezika i prioritet onima koji žele mijenjati svijet.

 

Skola FE aZnanstveni koordinator Franjine ekonomije prof. Luigino Bruni u srijedu 3. ožujka održat će prvo predavanje na temu Ekonomija posljednjeg vremena. On kaže: „Franjina ekonomija danas je najveći pokret mladih ekonomista i poduzetnika, raširen po cijelome svijetu: mladih zauzetih za novu ekonomiju, u skladu s novim vremenom. U 21. stoljeću postaje očito da se općim dobrima, odnosnim dobrima i okolišem više ne može upravljati kapitalističkom logikom. Njezina racionalnost, zasnovana na potrazi za individualnom dobrobiti, ne može izliječiti planet, dobra koja zajedno koristimo i ljudske odnose. S trećim tisućljećem definitivno smo ušli u eru općih dobara. Ako se i dalje osjećamo vlasnicima i gospodarima Zemlje, atmosfere i oceana, samo ćemo ih nastaviti uništavati. Moramo, što prije, naučiti koristiti dobra, a da ne budemo njihovi gospodari, moramo brzo naučiti umijeće besplatnosti, načelo najuzvišenijeg siromaštva Franje Asiškog: koristiti a ne biti vlasnici“, rekao je prof. Bruni.

 

U 2021. godini Franjina ekonomija nudi napredni internetski tečaj pod nazivom „Škola Franjine ekonomije“ kako bi se istražile neke teme učenja pape Franje, franjevačke ekonomske korijene i institucije i teme Franjine ekonomije. Organizatori škole Franjine ekonomije Paolo Santori i Valentina Rotondi kažu: „Formacija je i sama opće dobro, možda među najvažnijima za razumijevanje i poboljšanje našega života u zajedništvu. Seminari tečaja kretat će se između „već i još ne“: bit će to obrazovanje na visokoj razini o konceptualnim i praktičnim temeljima Franjine ekonomije, uz otvorenost novim perspektivama. Sudionicima poručujemo: budite spremni naučiti, ali i razraditi ono što ste naučili kako biste postali poklisari budućnosti Franjine ekonomije“.

 

Sudjelovanje u školi Franjine ekonomije je besplatno. Prijave su zaključene 1. ožujka.

 

Izvor: https://www.edc-online.org/

 

 

Print Friendly, PDF & Email