Gradić Faro u srcu Križevaca 2. listopada bio je domaćin stručnog skupa Sportmeet

Sportmeet Faro 1015

Tema stručnog skupa bila je Fenomen slobodnog vremena djece i mladih, a nazočilo je oko 90 sportskih i pedagoških djelatnika iz Koprivničko križevačke županije, Varaždina, Čakovca, Zagreba, Dalmacije, kao i gostiju iz Italije i Brazila. Skup su organizirali međunarodna organizacija Sportmeet Pokreta fokolara, Društvo športske rekreacije te Zajednice športskih udruga Križevci, pod pokroviteljstvom grada Križevaca i supokroviteljstvom Koprivničko križevačke županije.

Kao i prethodnih godina seminar je bio prilika za susret prijatelja i promicanja pozitivnih vrijednosti ljudskih odnosa u domeni sportskih aktivnosti.

Sportmeet Faro 1015 dUz voditelje programa Mariju Zegnal Koretić i Zdenka Horvata, susret su otvorili prof. Josip Šikić i hrvatski atletičar, olimpijac Branko Zorko, koji je nakon aktivne natjecateljske karijere nastavio raditi s mladima na promicanju sportskog duha.

U pozdravnom govoru, kao domaćini obratili su se prof. Anna Lisa Gasparini i viši sportski trener Draženko Kovačić, upoznavši sudionike s postignutim rezultatima u višegodišnjoj suradnji Pokreta fokolara i općine Križevci. Istaknuli su projekt Aktivno dječje ljeto što se ove godine održavao petu godinu za redom. Primarni cilj tog projekta je druženje djece kroz sportske discipline pod stručnim vodstvom animatora i usmjeravanje prema temeljnim vrijednostima kroz dimenziju fizičke kulture.

Sportmeet Faro 1015 aNakon domaćina skupu se obratio gost iz Italije, predsjednik Sportmeeta Paolo Cipolli. On je spomenuo tri temeljne osobine koje nadahnjuju Sportmeet, a to su:

a) visoko mišljenje o sportu, bez obzira na možebitne suprotnosti ili kritike

b) interdisciplinarnost i multidisciplinarnost, gdje se povezuju različite kategorije ljudi privučeni sportom iz čega nastaju različite sportske djelatnosti

c) prilika za dijalog između onih koji proučavaju sportsku znanost s onima koji se sportom bave. U tom smislu najavio je projekt Ljetne škole Sportmeeta kao seminara fokusiranog na spontane dijaloge stručnjaka i sportskih djelatnika, što bi se sljedeće godine trebala održati u Križevcima od 14. do 16. srpnja.

Profesorica Mirna Andrijašević s Kineziološkog fakultetu u Zagrebu održala je predavanje na temu slobodnog vremena djece i mladih akcentirajući stanovite nedostatke urbanog života i devijacije koje proizlaze iz virtualnog svijeta. U svom izlaganju se dotakla gubitka uobičajenih vještina i motoričkih sposobnosti zbog minimalne zastupljenosti u praksi, a statistički podaci ukazuju da to prerasta u zabrinjavajući trend.

U prezentaciji teme pod naslovom Mladi između tehničkih dostignuća i rekreacije u slobodno vrijeme Aleksandar Ivanovski, profesor na visokoj Sportskoj i zdravstvenoj školi u Beogradu, u suradnji s mag. kineziologije Marijom Zegnal Koretić, iznio je opažanja koja opravdavaju zabrinutost za psihofizičko zdravlje mladih usmjerenih na računala. Iznose se konkretni primjeri ovisnosti i postavljaju pitanja o promjeni navika i ugrožavanju zdravlja.

Uočeno je i pozitivno djelovanje računala na usvajanje gradiva, no po statističkim podatcima to nije osobito iskorišteno. Negativno djelovanje se ponajviše ogleda u odvraćanju djece od školskih obveza, oštećenju vida, izazivanju agresivnosti, gubitku vještine pisanja i računanja.

Za umanjivanje štetnih posljedica virtualne stvarnosti mladih ponuđen je konkretan prijedlog u obliku kombiniranih sportskih aktivnosti i korištenja tehnoloških dostignuća.Sportmeet Faro 1015 b

Mr. sc Milan Čapalija s odjela psihijatrije opće bolnice u Koprivnici je na temu Slobodno vrijeme i prevencija ovisnosti ukazao na ozbiljnost povećanja rizika za razvoj ovisničkog oblika ponašanja uslijed vanjskih faktora, s izrazitom važnošću tjelesne aktivnosti u dobro organiziranom korištenju slobodnog vremena, gdje su sport i kretanje u prirodi neizostavan dio.

Mr. sc. Majda Fajdetić, ispred udruge Kumulus, predstavila je konkretne rezultate na polju pedagogije slobodnog vremena raščlanjujući sastavnice prilagodbe određenom zadatku na cilj, metode, svrhu, ishod i roditeljsku ulogu u tom smislu. Sveukupnost usvojenih normi, ovisno o potrebama, odgoju vrijednostima koje su usvojene u djetinjstvu, samopoštovanje i dr. određuje i sam način kako se provodi slobodno vrijeme.

Sportmeet Faro 1015 cNakon predavanja u ležernijem pristupu formirane su radionice po određenim temama gdje su primjenjivana ili produbljena iskustva iznesena tijekom seminara. Za kraj programa na gradskom trgu upriličen je scenski nastup u koreografiji profesorice Marine Tomac Rojčević, gdje su se sudionicima uz ples pridružila i okupljena križevačka djeca.

 

Print Friendly, PDF & Email