Trgovina ljudima a

 

Svake se godine 8. veljače obilježava Svjetski dan molitve i promišljanja protiv trgovine ljudima. Ove 2022. godine preko Interneta će molitveni maraton krenuti iz Oceanije i obići svijet da bi završio u Sjevernoj Americi. Zauzimanje Pokreta fokolara u suzbijanju ove pojave.

 

Trgovina ljudima b„U našoj gradskoj četvrti ima puno prostitucije. Papin poziv da odemo na egzistencijalne periferije u potragu za najranjivijima, najpotrebitijima i zaboravljenima, potaknuo nas je da pristupimo osobama koje se prostituiraju s ciljem da ih pratimo, da im budemo blizu, da osjete kako ih volimo kao ljude”. Riječi su to Laure Diaz, volonterke iz Pokreta fokolara, jedne od osam žena iz skupine „Juntas en camino“ (Susreti na putu) koje se svakodnevno zalažu u brizi za one koji se prostituiraju, kako bi se suprotstavile toj pojavi. Skupina je nastala 2013. godine u župi Svete Euharistije, u gradskoj četvrti Palermo u Buenos Airesu, Argentina.

 

“U tom našem služenju – kaže – mi više primamo nego što dajemo. U nama se nešto promijenilo: naš mentalitet, naš pristup bez predrasuda. Ta se promjena dogodila i u nekoliko naših obitelji: one kojima pristupamo gledamo kao osobe čije je dostojanstvo povrijeđeno i čije se dostojanstvo može vratiti.“ To i druga svjedočanstva iz preko 30 zemalja bit će ispričana 8. veljače 2022. tijekom internetskog molitvenog maratona – pod nazivom „Snaga brige“ – organiziranog u povodu Svjetskog dana molitve i promišljanja protiv trgovine ljudima.

 

Prateći razne vremenske zone – od 9 do 17 sati (CET) – maraton će krenuti iz Oceanije, Azije i Bliskog istoka, zatim proći kroz Afriku, Europu, Južnu Ameriku i završiti u Sjevernoj Americi. Prenosit će se uživo na pet jezika (francuski, engleski, talijanski, portugalski, španjolski) na web stranici www.preghieracontrotratta.org

 

Trgovina ljudima cMarcela Villares, fokolarina koja živi u Argentini, također je svakodnevno posvećena borbi protiv fenomena trgovine ljudima. Surađuje s biskupima Biskupske komisije za migrante i putujuće ljude Argentinske biskupske konferencije, gdje koordinira područje trgovine ljudima. Rekla nam je: “Otkrili smo važnost rada na obrazovanju djece i adolescenata o ovim temama. Već nekoliko godina nudimo edukaciju o problemima trgovine ljudima raznim biskupijama u zemlji, radeći prije svega u školama. Plodovi su ogromni, posebno kod djece i mladih, gdje se već osjeti da je sjeme posijano, te kod učitelja i ravnatelja koji su je uzeli kao pedagošku nit za naredne godine.“

Rezultat tih iskustava je knjižica s odgojno-obrazovnim aktivnostima i igrama za djecu u dobi od 6 do 17 godina.

 

Marcela nastavlja: “Zahvaljujući grupi prijatelja Udruge Ujedinjenog svijeta (AMU) iz Luksemburga, ove smo godine u biskupiji Oran na sjeveru naše zemlje, na granici sa Saltom, gdje postoji velika osjetljivost na ovaj zločin, mogli održati nastavu i financirati materijale u četiri škole. Vikar za obrazovanje zamolio nas je da naš program proširimo na druge katoličke škole, a pozvao je i ravnatelje javnih škola.“

 

Nakon tog iskustva u Oranu, Marcelu i njezin tim kontaktirali su razni argentinski mediji, a predsjednik Novinarskog kruga zamolio je da započnu nastavu za novinare, liječnike i medicinske sestre u okružnim bolnicama, za ljude povezane s transportom, a jedno je sveučilište zamolilo da im održe predavanje.

 

Trgovina ljudima dKoordinatorica Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, sestra Gabriella Bottani kaže: “Pandemija je povećala poslovanje trgovine ljudima, ranjivost najugroženijih osoba i nejednakosti između muškaraca i žena. Sa svim se tim valja hrabro suočiti. Zato mi žene moramo preuzeti vodeću ulogu u promicanju novog ekonomskog sustava, utemeljenog na snazi brige. Nasilje uzrokovano iskorištavanjem može se preobraziti gestama brige i solidarnosti.”

 

Molitveni maraton 8. veljače 2022. koordinira Talitha Kum, međunarodna mreža za borbu protiv trgovine ljudima od preko 3000 časnih sestara, prijatelja i partnera diljem svijeta, a promiče ga Međunarodna unija generalnih poglavarica i poglavara, u partnerstvu s Odsjekom za migrante i izbjeglice Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj, s međunarodnim Caritasom, Svjetskom unijom katoličkih ženskih organizacija, Pokretom fokolara, Isusovačkom službom za izbjeglice i mnogim drugim organizacijama u cijelome svijetu.

 

 Lorenzo Russo

 

Print Friendly, PDF & Email