Logo SophiaU subotu 14. travnja 2012. u 9.30 sati na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, Savska cesta 77  (dvorana 13) održat će se stručni skup pod naslovom Interdisciplinarni pristup odgoju – za kulturu jedinstva: odgoj i ekonomija.

  • Ekonomija zajedništva: ekonomska teorija u više dimenzija
  • prof. dr. sc. Giuseppe Argiolas, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Cagliariju i prof. Sveučilišnog instituta Sophia – Firenca (Italija)
  • Odgoj za kulturu davanja, temelj ekonomije zajedništva
  • prof. dr. sc. Giuseppe Milan, dekan Fakulteta odgojnih znanosti Sveučilišta u        Padovi (Italija)
  • Iskustva studenata Sveučilišnog instituta Sophia
  • Rasprava

Na ovom skupu otvorenom svim zainteresiranima bit će predstavljen Sveučilišni institut Sophia (Firenca, Italija)

 Projekt Sophia

Sveučilišni institut Sophia nastao je intuicijom Chiare Lubich, utemeljiteljice Pokreta fokolara.
Kao djevojka Chiara Lubich željela je putem studija doći do istine. Zato se upisala na filozofski fakultet. No, Drugi svjetski rat je srušio sve njezine osobne planove i nije mogla nastaviti studij.
Njezino traženje istine rasvjetljava evanđelje i ona u povijesnim događajima odabire put dijaloga i konkretne ljubavi prema Bogu i ljudima.
Povijest Instituta ima svoje korijene u tom iskustvu znanja u ljubavi koje je i dan danas značajka Pokreta u njegovom pristupu kulturi i studiju.
Sveučilišni institut Sophia akademska je radionica za formaciju, studij i istraživanje koja omogućava stjecanje i stalno produbljivanje kršćanski nadahnute kulture, sposobne prosvijetliti i oživjeti mnogostruke ljudske dimenzije i različite znanstvene discipline. Stoga je to zajednica formacije, studija i istraživanja, koju sačinjavaju profesori, studenti i ostalo osoblje, svatko u skladu sa svojim znanjima i zadacima.
Otvoren je 2008. godine u Loppianu blizu Firence (Italija), a ustanovila ga je Sveta Stolica dekretom od 7. prosinca 2007.
Studij traje dvije godine i zamišljen je kao diplomski studij drugog i trećeg akademskog stupnja iz “Osnova i perspektiva kulture jedinstva”.
Obraća se studentima raznih zemalja koji žele proširiti svoju specijalizaciju u interdisciplinarnoj i transdisciplinarnoj perspektivi, sa ciljem usmjeravanja svojih studija prema kršćanskim obzorima kulture jedinstva.

Na sveučilišnom institutu Sophia u Loppianu nedavno su diplomirale dvije studentice iz Hrvatske.

Više informacija na: www.iu-sophia.org

 

Print Friendly, PDF & Email