Ekonomija zajednistva - Prag 2015Na međunarodnoj ljetnoj školi Ekonomije zajedništva u Pragu sudjelovalo je 65 mladih iz 16 različitih zemalja, među njima 10 iz Hrvatske

 

Ove je godine Međunarodna ljetna škola Ekonomije zajedništva održana od 24. – 28. kolovoza u Pragu, u Češkoj. Kreirajmo našu budućnost – ona je u našim rukama, moto je pod kojim su se okupili mladi ljudi, poduzetnici, profesori, nastavnici, učitelji, mentori, volonteri. Sudionici su bili iz različitih zemalja, a predstavnici iz Hrvatske bili su: Renata Biba, Martina Alviž, Josip Horvat, Dubravko Ćuk, Jozo Petrić, Kristijan Kopilović, Maja Marčetić i Suzana Vujinović, pod vodstvom prof. Mirne Valdevit. Svi oni bili su u Pragu zajedno sa drugim studentima, radnicima, poduzetnicima, te izrazili mnoštvo interesa i stekli nove vještine. Neki od sudionika sudjelovali su već u prethodnim izdanjima škole u Lisabonu, Madridu ili Parizu pa su probili led podijelivši sa svima dojmove i savjete kako bi se bolje uživjeli u program ove škole.
Tijekom tjedna izmjenjivala su se predavanja profesora, uz mogućnost za dijalog, bilo u skupinama ili plenarno, i razne radionice koje su se kretale između poslovanja, umjetnosti, istraživanja i socijalnih inovacija, što je jedan od noviteta ove ljetne škole.

Ekonomija zajednistva - Prag 2015Ruski poduzetnik Anton Lundin, 31 godina, podijelio je sa sudionicima svoju odluku da napusti siguran posao na prodaji i marketingu kako bi slijedio oduševljenje za pčelarstvom, što je i studirao. Iako još ne poznaje Ekonomiju zajedništva (u nastavku EZ), prije šest mjeseci osnovao je vlastito poduzeće odlučivši poštivati zakonske propise, okoliš i prirodu, unapređivati suradnju s partnerima i kupcima i pomagati ljudima u potrebi.
S druge strane profesor Vittorio Pelligra sa Sveučilišta u Cagliariju i sveučilišnog instituta Sophia (Italija) ispričao je svoje iskustvo istraživanja, poduzetništva i mogućnost da potrošači svojim novčanim sredstvima nagrade poštene tržišne odabire. Primjer ovakve društvene inovacije je kampanja Slotmob koja se provodi u Italiji u posljednjih nekoliko godina.
Predstavljena je i poduzetnička kocka koju je osmislio američki poduzetnik John Mundell. Na njezinim su stranicama napisane vrijednosti koje treba živjeti svaki dan u poduzeću kako bi se podsjetili staviti osobu na prvo mjesto. Taj smo dan živjeli rečenicu “Vrednujemo svaku osobu i svaku ideju”, a sutradan smo u malim skupinama podijelili njezine plodove.
Ekonomija zajednistva - Prag 2015Benedetto Gui, predavač na Sophiji, kritizirao je standarde ekonomskih teorija, koje istražuju tržišne odabire gospodarskog subjekta nazvanog sebični, materijalistički i individualistički, bez razmatranja odnosa u okruženju gdje se živi. Već dugi niz godina međuljudski odnosi su izbačeni iz ekonomskih modela pa su tako ti modeli neprikladni da protumače stvarno ljudsko ponašanje na tržištu. Odnosi se mogu ponovno uvesti, smatrajući ih odnosnim dobrima.

Avantura se nastavljala iz dana u dan.
Anouk Grévin je predstavila empirijsku analizu što ju je provela na tvrtkama koje pate od problema poslovne malaksalosti. Rezultati analize pokazuju da su menadžeri često toliko usredotočeni na administrativno upravljanje da nemaju vremena slušati probleme koji se javljaju na radnom mjestu, pa ne nagrađuju niti prepoznaju napore tima.
Upitnici pokazuju da nedostaju prilike za raspravu i razmjenu mišljenja potrebne za opstanak tvrtke: u radu postoji sastavnica dara, besplatnosti koju se ne može zahtijevati, ali je bitna za sam život poduzeća jer dar je jedini način da se započne odnos koji nehotice potiče druge da usvoje ponašanje uzajamnosti.

Sudionici ljetne škole izvijestili su se o popodnevnim radionicama koje su bile prava operativna sredstva za stvaranje temelja za rad i kreativnost . Uz radionicu o društvenoj inovaciji razvili su i projekte koji se odnose na tipičnu problematiku našega društva. Koristeći model poduzetništva obogaćenog vrijednostima EZ, u poduzetničkoj radionici su postavili temelje za projekte razvoja poslovanja, od kojih će se jedan ostvariti u Portugalu. Cilj umjetničke radionice bio je izraziti vrijednost ljepote na kulturnoj i umjetničkoj razini, što se od početaka promiče u Ekonomiji zajedništva. I konačno, u istraživačkoj radionici – budući da su sudionici polaznici tri različita studijska smjera (ekonomski, filozofski i teološki) – svatko je dao svoj doprinos kako bi se obogatile tri diplomske radnje koje će biti predstavljene na sveučilištima. Ekonomija zajednistva - Prag 2015

Posebno dojmljiv je bio trenutak zahvale i podjele potvrda o sudjelovanju. Zahvalnost, zajedništvo i motivacija su samo neki od osjećaja koje smo dijelili i s kojima smo se oprostili. Želju da i dalje surađuju u svojoj zajednici i s lokalnim komisijama Ekonomije zajedništva izrazili su i oni koji nisu izravno uključeni u gospodarsko poduzetnički sektor. Lijepo je otkriće kako su svi imali zajednički osjećaj da su živjeli u obitelji koju su stvorili u samo pet dana.
Sada se svi osjećamo veleposlanicima Ekonomije zajedništva, uvjereni da ako i dalje budemo njegovali odnose izgrađene u ovom tjednu možemo biti dar drugima i graditi bolji svijet našim rukama, jer smo doživjeli da je moguće stvarati bolje okruženje kroz odnose.
Godine 2016. ljetna škola će se održati u Amsterdamu! Ne propustite!

 

 

Print Friendly, PDF & Email