mons Stipic

 

Apostolski upravitelj Križevačke eparhije mons. Milan Stipić u nedjelju, 5. po Pashi – Uskrsu, kada se u bizantskom obredu slavi “Nedjelja o slijepcu od rođenja“ 26. svibnja služio je božansku liturgiju u katedrali Presvete Trojice u Križevcima, na kojoj su se, uz bazilijanke koje žive i djeluju u Križevcima, okupili i članovi Pokreta fokolara koji žive i rade u Križevcima u sklopu biskupske rezidencije.

 

Tumačeći događaj iz evanđelja kada je Isus ozdravio slijepca od rođenja, mons. Stipić je osobito naglasio važnost djelovanja Svetoga Duha koji otvara oči i miče duhovnu sljepoću s ljudskih srdaca. Istaknuo je trajno prisutan sukob zakona i ljubavi tijekom povijesti Crkve, ali i u svakom pojedinačnom vjerničkom životu. Krist želi pokazati da je ljubav iznad zakona i ona zakon ne ukida, ali ga nadopunjuje, oplemenjuje i usavršuje. “Upravo Duh Sveti nas nadahnjuje Božjom ljubavlju i zato uvijek trebamo biti otvoreni vodstvu Duha kako bismo po njegovu nadahnuću mogli rješavati sve poteškoće našega vremena na autentičan, Božji način, ne slijedeći samo slijepo iskustva starih, nego otvarajući se uvijek novim nadahnućima i poticajima.

mons Stipic2I Pokret fokolara ili Djelo Marijino, koji živi i djeluje u sklopu biskupske rezidencije u Križevcima je djelo Duha Svetoga, nastao poticajem i nadahnućem kao jedna nova stvarnost u životu Crkve našega vremena“, rekao je mons. Stipić.

 

Poslije liturgije ordinarij se zadržao s fokolarinima oko bratskog stola i sudjelovao na susretu na kojem su članovi pokreta iznosili svoja životna iskustva i svjedočanstva vjere. Razgovaralo se o zajedničkim projektima u budućnosti, o djelovanju i životu fokolara u Križevcima u sklopu “Mariapolija Faro“. Članovi pokreta, kako oni posvećenog života, tako i supružnici s djecom i volonteri iz raznih zemalja koji žive u zajednici u Križevcima, uključeni su na poseban način u život grada Križevaca, pridonoseći općem dobru i svjedočenju evanđeoskih vrijednosti u raznim projektima i na svojim radnim mjestima.

mons Stipic1

Mons. Stipić izrazio im je zahvalnost Crkve za njihovo autentično svjedočenje vjere kroz različite vidove života i rada te ih hrabrio da nastave svoje poslanje jer je upravo danas potrebno hrabro i kvalitetno životno svjedočenje Božje ljubavi na svim područjima života. I Crkva i svijet potrebni su zauzetih, iskrenih i autentičnih svjedoka evanđelja koji upravo nenametljivo, ali istovremeno snažno propovijedaju svojim životima. Zahvalio im je na brizi i suradnji oko života stolne crkve u Križevcima, pozivajući da se još više uključe i angažiraju oko života grkokatoličke zajednice.

 

IKA

 

 

Print Friendly, PDF & Email