Castel_GandolfoChiara i novi naraštaji
Utjecaj karizme jedinstva na nove naraštaje

 

O četvrtoj obljetnici preminuća Chiare Lubich (14.ožujka 2008.) u mnogim su zemljama svijeta tijekom mjeseca ožujka priređena razna događanja u spomen na njezin život i njezinu karizmu. Ove godine pogled je bio usmjeren na utjecaj koji je karizma jedinstva imala i ima na nove naraštaje. Tako je bilo u O’Higginsu u Argentini i u Seulu u Koreji. U Nairobiju je na njihovom susretu bilo 700 osoba, među njima i apostolski nuncij i bivši generalni tajnik Ekumenskog vijeća crkava dr. Samuel Kobia.

Na Filipinima se okupilo 2000 mladih u dvorani Sveučilišta svetoga Tome koje je svojedobno Chiari dodijelilo počasni doktorat iz teologije.

U Genovi (Italija) susret je bio posvećen životu dvojice GEN, Carla Grisolia i Alberta Michelottija, koji su preminuli 1980. godine i proglašeni Božjim službenicima.

Castel_Gandolfo_1U nekim zemljama događaji su imali ekumensko ili međuvjersko obilježje, a u nekim gradovima je produbljen utjecaj karizme na područje ekonomije i medija. Posvuda u svijetu bilo je vjerskih manifestacija, najviše svetih misa.

U Centru Marijapoli u Castel Gandolfu 11. ožujka održao se susret pod naslovom “Chiara i novi naraštaji”. Nije bilo osjećaja komemoracije. Chiara je prisutna, živa je u osobama koje su je upoznale i slijedile. U programu su se izmjenjivali umjetnički izrazi, svjedočanstva i ulomci iz Chiairinih govora. Riječ su uzeli i mladi iz vrućih dijelova svijeta, kao što je Egipat – u ime naroda Bliskog Istoka i Japana – jer se 11. ožujka navršilo godinu dana od strašnog tsunamija koji je donio smrt i razaranje.

Chiarin naraštaj su muževi i žene koji su i tamo gdje vlada rat i razaranje zauzeti da budu nositelji promjene, nositelji vrednota bratstva i slobode. Mladi su pokazali da su dorasli povjerenju koje je Chiara polagala u njih.

U Castel Gandolfu riječ su uzeli mladi od jučer i od danas koji su prihvatili Chiarin Ideal, primjenjujući ga na životne odabire i na svoja područja djelovanja: od politike do ekonomije i društvenoga zalaganja.

Dragocjena baština karizme jedinstva obogaćuje se dolaskom novih naraštaja.

 

Print Friendly, PDF & Email