Dnevnik 1 

 

Dnevnik Generalne skupštine – 1 od 24. siječnja 2021.

 

Počelo je! Jučer u 12.30 sati (UTC +1) započela je Generalna skupština Pokreta fokolara: dugo očekivana i pripremana uz veliko sudjelovanje članova i pristalica Fokolara cijeloga svijeta. Bila je zakazana za početak rujna 2020., ali je potom odgođena zbog pandemije i odvija se elektroničkim putem.

 

 dan 1Izbor datuma je znakovit: dva dana ranije, 22. siječnja, na dan rođenja Chiare Lubich, završilo se obilježavanje stote obljetnice utemeljiteljice Fokolara, dok se 24. siječnja prisjećamo dana kada je Chiara 1944. godine „otkrila“ stvarnost Isusa u njegovoj napuštenosti na križu, Isusa Napuštenog koji će postati „zaručnik njezine duše“ i koji će je potaknuti da ga „traži“ u svoj patnji i boli čovječanstva u cilju izgradnje odnosa i mostova jedinstva.

Sukladno definiciji iz njezina pravilnika, Skupština je prvo i najvažnije upravno tijelo Pokreta fokolara. Na njoj zasjeda 360 ​​sudionika, od kojih 139 po pravu, 181 izabran i 40 pozvanih od strane predsjednice.

Iako rasprostranjeni po čitavome svijetu, sudionici su ušli u veliku virtualnu dvoranu, svi svjesni koliko je svečan i važan taj trenutak, svi graditelji živahnog ozračja globalne svjetske obitelji, koje se osjeća i na virtualnoj platformi.

dan 1 Em

 

Maria Voce, predsjednica Pokreta na odlasku, na kraju svoga drugog mandata, otvorila je Skupštinu svečanim pozivom. Pozvala je sve sudionike da zauzmu stav Isusa na Posljednjoj večeri i operu jedni drugima noge, što znači da budu spremni „slušati jedni druge, razumjeti se, nadići razlike kako bi doista postali braća, što znači doista jednaki, doista s najvećim dostojanstvom, a to nam dostojanstvo daje Isus jer nas čini djecom Božjom i sve braćom i sestrama“.

 

dan 1 Em JeU skladu s Pravilnikom, na prvom zasjedanju predviđeno je nekoliko glasanja: prije svega izbor dvojice moderatora koji će koordinirati i voditi radove. Izabrani su Uschi Schmitt, Njemica, liječnica po struci i Andrea Ponta, Talijan, inženjer. Potom je odobreno izborno povjerenstvo u sastavu: Danilo Virdis, Flavia Cerino, Waldery Hilgeman, Laura Bozzi i sestra Tiziana Merletti, svi s prebivalištem u Italiji i iz pravnih razloga prisutni u službenom sjedištu Skupštine, Međunarodnom centru Fokolara u Rocca di Papa (Italija).

U nastavku je Skupština glasanjem odobrila program zasjedanja i izmjenu Općeg statuta Pokreta kojim se smanjuje minimalni broj izabranih savjetnika s 30 na 20.

Od sutra započinju tri dana duhovnih vježbi za sudionike.

 

Ured za komunikaciju Pokreta fokolara

Print Friendly, PDF & Email