Santo subito-Giovanni Paolo IIIvan Pavao II. i Chiara Lubich u sjećanju Eli Folonari

 

“Svet odmah”, tražilo je mnoštvo okupljeno na Trgu sv. Petra na dan njegovih sprovodnih obreda. Izgleda kao da je bilo jučer, a ipak je od toga prošlo devet godina. Bio je 2. travnja 2005. Veličanstveni glas o njegovoj svetosti koji se čuo za života, u smrti i nakon smrti, potaknuo je Benedikta XVI. da ubrza vrijeme i započne postupak beatifikacije prije nego je prošlo pet godina od smrti službenika Božjega.

I Chiara Lubich je željela da se papa Wojtyla brzo uspne na čast oltara. Iza zaziva mnoštva na Trgu sv. Petra bila je i ona. Zato smo otišli u Rocca di Papa kako bismo bolje razumjeli što je Chiaru poticalo da vjeruje u svetost Ivana Pavla II. Primila nas je Eli Folonari, izravni svjedok susreta Chiare Lubich s papom Poljakom.
“Ivan Pavao II. – kaže Eli Folonari – upoznao je Pokret fokolara u Poljskoj sedamdesetih godina.” Tek mjesec dana nakon što je izabran za Papu, ovako je pisao Chiari: “Papa računa na vas”. Poštovanje i zahvalnost. Te je riječi Ivan Pavao II. najviše koristio u svojoj bogatoj korespondenciji s Chiarom. Zahvaljivao joj je “za dobre i utješne vijesti o Pokretu fokolara, prisutnom na svim stranama svijeta”.

“Na svojim brojnim putovanjima – pripovijeda Eli Folonari – Ivan Pavao II. posvuda je susretao pripadnike Fokolara.” Za Božić 1986., osvrćući se na Papino putovanje te godine u Australiju, Chiara mu je pisala: “Izgleda da su se udaljenosti doslovno poništile. Papa je ostao duboko u srcima i nastavlja pozivati na obraćenje, na povezivanje obitelji, na obnovu društva.” To vlastoručno napisano pismo zaključuje se jednim post scriptumom: “Svi smo s Vama živeći i radeći u duhu dana u Asizu”.
“Svake godine – sjeća se Eli – pozivao bi je na ručak. Svaki put na blagdan svete Klare čestitao bi joj.” Papa je Chiari napisao trideset vlastoručnih pisama. Ona ga je stalno informirala o zalaganju Fokolara u svijetu. Kako su godine prolazile to je dopisivanje postajalo sve češće i dublje. Papa je bio zahvalan Chiari i za njezine svakodnevne molitve. “Ta gesta kršćanske solidarnosti predstavlja mi veliku utjehu – čitamo u jednom pismu iz 2004. – i nužna je pomoć za vođenje Crkve u ovim teškim vremenima.” Iste te godine obratio joj se nazvavši je dragom Sestrom.

Eli se sjeća kako je Chiara jednoga dana upitala Papu može li uvijek žena biti na čelu Djela Marijina. Ivan Pavao II. joj je odgovorio potvrdno, jer je u njoj i u Djelu nazirao marijanski profil Crkve. Dakle, s jedne strane je bio poljski papa koji je na svom papinskom grbu izabrao za moto izjavu Mariji Totus tuus ergo sum, a s druge strane Chiara, utemeljiteljica Djela koje želi biti – koliko je to moguće – “Marijina prisutnost na zemlji”.

 

(Novi svijet, ožujak 2011.)

Print Friendly, PDF & Email