Amazonija

 

Dok gledamo stravične prizore izgaranja Amazonske prašume, podsjećamo da je prije 4 godine papa Franjo objavio encikliku Laudato si’

 

Godina 2015. bila je nevjerojatna. Papa Franjo 18. lipnja dao je odlučujući zaokret socijalnom nauku Crkve svojom enciklikom Laudato si’ o brizi za zajednički dom, našu Zemlju. Iste te godine 25. rujna 193 države su usvojile ambiciozni program pod nazivom Agenda 2030. koji sadrži 17 ciljeva održivoga razvoja. Na konferenciji OUN-a o klimatskim promjenama 12. prosinca odobren je Pariški sporazum, što je povijesni rezultat međunarodnih pregovora, s ciljem da se ograniči porast temperature površine planeta na ispod 2 stupnja.

 

Koja crvena nit ili bolje rečeno zelena nit povezuje te datume? Učinimo korak natrag u vrijeme. Science, jedan od najuglednijih međunarodnih znanstvenih časopisa, 19. rujna 2014. u svom je uvodniku istaknuo zanimanje Pape za okoliš. Autorima nije izmakla zajednička radionica Papinske akademije znanosti i Društvene znanosti pod naslovom “Sustainable Humanity, Sustainable Nature: Our Responsibility” (Održiva čovječnost, održiva priroda: naša odgovornost) od 2. do 6. svibnja 2014. Uz to, tijekom 2015. godine ugledne osobe u svojim su izjavama priznali moralnu ulogu pape Franje u borbi protiv degradacije okoliša. Je li sve to Papina zasluga? Naravno da nije. Ali Papa je sigurno sve svoje karte uložio u veliku igru kako bi spasio budućnost naše djece.

 

Gdje se nalazimo danas, 4 godine kasnije? U posljednje 2 godine emisije stakleničkih plinova opet su porasle. U većim su zemljama na vlast došli predsjednici koji niječu opasnost od globalnog zatopljenja. Problem? Kao što je papa Franjo nedavno ponovio, naš je ekonomski sustav “proždrljivi model, usmjeren na profit, ograničenoga obzora i zasnovan na iluziji neograničenog gospodarskog rasta. Iako smo često svjedoci njegova katastrofalnoga utjecaja na prirodni svijet i na živote ljudi, mi smo i dalje otporni na promjene“ (sudionicima susreta o rudarskoj industriji, 3. svibnja 2019.).

 

Treba promijeniti smjer. Odmah. Promijeniti naš stil života i vršiti pritisak na one koji donose odluke. Sve to nasljedujući proročku hrabrost 82-godišnjeg Argentinca i 16-godišnje djevojke iz Švedske.

 

 

Print Friendly, PDF & Email