Unesco

Međunarodna konferencija prigodom 20. godišnjice dodijele nagrade UNESCO Chiari Lubich za odgoj za mir

 

Oko 500 osoba iz cijeloga svijeta (nazočna i Hrvatska) 15. studenoga zacrtalo je temeljne smjernice nove kulture mira u središtu organizacije UNESCO u Parizu, 2 dana nakon komemoracije za žrtve terorističkog napada. Chiara Lubich koja je prije točno 20 godina primila nagradu UNESCO Odgoj za mir ostaje izvor i nadahnuće te nove kulture mira.

Unesco JesusMeđu mnogim ličnostima konferenciji je nazočio i mons. Francesco Follo, stalni promatrač Svete Stolice u organizaciji UNESCO. On je prenio pozdrave pape Franje koji je u svojoj poruci između ostalog napisao: “Trebamo voditi dijalog kao u orkestru, gdje svaki instrument treba svirati u skladu sa svima ostalima, stvarajući simfoniju.“ Predsjednica Pokreta fokolara Maria Voce u poruci koju je pročitala Catherine Belzung istaknula je: „Izjava pape Franje da se u svijetu danas vodi treći svjetski rat u dijelovima, zove na izgradnju mira u dijelovima, malenim koracima, konkretnim akcijama. Svatko ima svoju ulogu, vlastitu odgovornost. Mir nije obećanje, već napor, izbor, poziv svima nama da se naoružamo mirom.“

Program konferencije bio je usredotočen na 2 teme:

Odgoj za mir iz 5 perspektiva (odgoj, resursi i ekonomija, pravo, ekologija, umjetnost) i Kakav dijalog u podijeljenom svijetu? izložen u 2 panela: „Religije – problem ili resurs za mir?“ i „Politika i ekonomija u međunarodnom neredu“.

Predstavljeni su procesi u tijeku, ideje i dobra praksa koju Pokret fokolara, kao transnacionalni izraz društva, dijeli sa svima koji se zalažu za mir. Izložena iskustva potvrdila su koliko „mir nije samo teorija, san, već model“, kao i udruga kršćanskih i muslimanskih žena u Kairu (Egipat) koje su postale kao sestre; 40 poduzeća ekonomije zajedništva u Africi; prisutnost zajednice Pokreta fokolara u Alepu (Sirija); škola Santa Maria u Resifiju (Brazil), gdje se živi uzajamnost između škole i obitelji; projekt Living peace koji uključuje škole iz cijeloga svijeta u izgradnju mira, koristeći kocku ljubavi i time out. To su mnogi maleni kamenčići u mozaiku stavljeni u službu izgradnje kulture mira.

Enrico Letta, predsjednik Instituta Jacques Delors i bivši predsjednik talijanskog Vijeća ministara, potvrdio je: „Za vođenje dijaloga potrebna je svijest da smo svi mi manjine na ovom svijetu. Ako slijedimo svježinu mladih i njihovu umnu otvorenost, razumijemo da odgoj za dijalog ostaje naše temeljno poslanje.”

Završnu izjavu pročitala je mlada studentica Arooj Javed iz Pakistana, gdje su sažeti nada i ciljevi nevladine organizacije Pokreta fokolara pri OUN New Humanity. Među prijedlozima jedan je vrlo konkretan: „Ponuditi državama članicama UNESCO-a konkretne smjernice i metode za rad u školama na svim razinama na temu umijeća zajedničkog življenja.

Unesco KatanicKonferenciji je nazočio dogradonačelnik grada Križevaca Tomislav Katanović koji nam je rekao: “Ugodno sam iznenađen. Iznenadilo me koliko stvarnih teoretskih primjera proizlazi iz prakse. Zaključio bih da je važno misliti lokalno i djelovati globalno. Jasno, lokalno ne možemo sve riješiti stoga je važno povezati se s UNESCO-m i s drugim organizacijama.

Ljubav, poštenje, dobrota i mir univerzalne su kategorije i njihova vrijednost je vječna.

Oni nisu predmet mode i trendova jednog društva, već su jamstvo za izgradnju svijeta kakvog želimo imati. Da bismo stvorili takav svijet, svatko može i treba živjeti te vrijednosti i širiti ih kako u društvu tako i u privatnom životu.

Ovaj veliki skup za mene je bila potvrda da u svijetu ima puno ljudi koji te vrijednosti već žive. Chiara Lubich svojim pozitivnim idejama i danas utječe na čovječanstvo i doista se potvrđuje izreka da se ljubav umnaža dijeljenjem.“

Događaj u Parizu ulio nam je sigurnost da usprkos vrlo teškim situacijama i izazovima u kojima živimo, idemo putem ujedinjenog svijeta. Povezujući sve ono dobro i pozitivno što se u svijetu radi za sveopće bratstvo možemo donijeti promjene na svim područjima. Nazočni su se učvrstili u uvjerenju kako je važno svakodnevno osobno i zajedničko zalaganje za dobro, što je jamstvo autentičnog mira.

 

Print Friendly, PDF & Email