RxU Faro 066Uzbudljivo, zabavno, lijepo, fantastično, ispunjavajuće, radosno, veselo, fora, sportski, duhovno i slatko, neki su od dojmova nakon utrke za jedinstvo (Run4Unity 2015) pedesetak djece i mladih iz različitih krajeva Hrvatske u Križevcima 2. i 3. svibnja. Subota prijepodne bila je u znaku priprema, organiziranja tombole čiji je prihod poslan za postradale u Nepalu, a za poslijepodne su bili predviđeni sportski događaji. Kiša je doduše onemogućila početnu utrku na otvorenom, ali ne i radost zajedničkih igara u prostorijama Centra marijapoli. Zakotrljali smo sportsku kocku i dobili misao: Slavlje! Radovati se uspjehu drugoga kao vlastitom. U takvom ozračju igre su se nastavile i na otvorenom… povezujući i zbližavajući odrasle i mlade, djecu i starije. U nedjelju smo se simboličnom utrkom pridružili stotinama tisuća djece po svijetu, a potom pratili događanja putem interneta.

Svjetska utrka Run4unity ove je godine doživjela svoje četvrto izdanje pod naslovom Zalaganje za bratstvo. Središnji je događaj bio 3. svibnja od 11 do 12 sati po lokalnom vremenu u svakoj vremenskoj zoni. Tako je kroz 24 sata cijeli svijet obavijen mrežom mira.

UWW2015-5Posljednjih mjeseci djeca i mladi koji vjeruju u ljepši i bolji svijet pripremali su se na taj događaj i njihovoj maštovitosti nije bilo granica. Inicijative su bile različite: sportske manifestacije, akcije solidarnosti i inicijative aktivnog građanstva, posebice u mjestima gdje prevladava usamljenost, siromaštvo i odbačenost. Trčali su za mir (još više: gradili su mir!) uistinu na svim geografskim širinama. Kako bi izrazili svoju solidarnost, mladi iz Slovačke pridružili su se djeci i mladima u Ukrajini.

Došla sam sudjelovati u utrci jer vjerujem u jedinstvo. Ovdje smo svi jer vjerujemo da je jedinstvo među braćom moguće i da se možemo družiti, posvjedočila je djevojka u Betlehemu gdje su zajedno trčali mladi kršćani i muslimani. Sudionici u Novom Zelandu otvorili su Run4unity i prvi započeli, a nakon održane utrke otišli su u posjet bolesnom prijatelju u bolnicu. Planetarna utrka završila je igrama u Los Angelesu.

I mediji su dali prostora predstavljanju inicijative: lokalne radio postaje, televizije, a ponegdje i vlasti prepoznali su znakove mira i izrazili svoju podršku. Na Malti je utrku otvorila predsjednica republike.

R x U Subotica

U Subotici su mladi predstavili događaj na lokalnoj televiziji, a grad je dao svoju podršku. Na na glavnom gradskom trgu, odakle je krenula utrka, održana i molitva za mir i kratko predstavljanje Run4Unity.

Živopisna i vrlo raznolika bila su događanja u različitim krajevima i zemljama Južne Amerike, mnoga sa socijalnim karakterom. U Hustonu (SAD) je organizirana sabirna akcija prehrambenih proizvoda za izbjeglice.

U njemačkom gradu Hammu manifestacija je imala međuvjerski karakter: “Reli Rally” povezala je različite bogomolje grada, između ostalih džamiju i hinduistički hram.    I u Kongu su zajedno trčali mladi kršćani i muslimani, a u mnogim europskim gradovima inicijativa je izišla ususret imigrantima iz Afrike.

Snažni trenuci zajedništva i mira zabilježeni su, a fotografije i video zapisi preplavili su društvene mreže. Tako Run4Unity i dalje trči internetom. Popularnim znakom ljestava, tzv. hashtag #run4unity, sve su poveznice mira i jedinstva postavljene na različitim društvenim mrežama (Facebook, Twitter, Instagram) i objedinile se na stranici: http://www.run4unity.net/2015/. Korisnicima interneta preporučujemo da svakako pogledaju ovu stranicu, a sve pozivamo da zajedno nastavimo s našim zalaganjem za bratstvo.

 

 

Run4Unity2015-7

 

Zagalanje za bratstvo

 

Prepoznati u drugome brata znak je mira sposoban osnažiti jedinstvo ljudske obitelji. Zato se zauzimamo izgrađivati i osnaživati poveznice jedinstva (we link) sa svakim čovjekom, da bismo ispleli mrežu mira koja je u stanju obuhvatiti svijet, započinjući s onim tko je pored nas živjeti zlatno pravilo: Čini drugome što želiš da tebi drugi čine. Da bismo bili protagonisti malenih i velikih promjena potrebno je hrabro započeti inicijative.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email