Predsjednica Pokreta fokolara izražava svoju blizinu obiteljima žrtava i pokazuje put za izgradnju mira te promicanje veće jednakosti i ravnopravnosti, solidarnosti i zajedništva dobara kako bi se razoružalo nasilje i terorističke akcije

 

20140912MariaVoce (1)Pred noćašnjim tragičnim događanjima u Parizu, a koji se pridodaju svima onima nedavnima u mnogim drugim dijelovima svijeta, mi smo u žalosti, zajedno s onima koji su pogođeni i onima koji vjeruju da je moguće jedinstvo ljudske obitelji.

Dok se užasavamo i osuđujemo takva djela protiv ljudskoga života, neumoljivo nam se nameće pitanje: jesmo li učinili sve korake i poduzeli sve akcije kako bi se osigurali potrebni uvjeti – među kojima i promicanje više jednakosti, više ravnopravnosti, više solidarnosti, više zajedništva dobara – kako bi se spriječilo nasilje i terorističke akcije?

Pred tako izopačenim naumom jasno je da ne postoji samo jedan odgovor. No također je jasno da niti nekontrolirani odgovor na nasilje neće zaustaviti one koji žele uništiti žive sile naroda i njihovu težnju da žive u miru.

Uvjerenje da svijet može ići prema jedinstvu i prevladati oružani sukob i nasilje ostaje živo u duši i djelovanju onih koji u srcu gaje ljubav prema svakom čovjeku i prema budućnosti ljudske obitelji i žele je ostvariti političkim djelovanjem, gospodarskim i pravnim sredstavima.

Dok plaču s onima koji plaču, članovi Pokreta fokolara i dalje vjeruje u put dijaloga, prihvaćanja i poštovanja drugoga, tko god i kakvog god podrijetla, vjere i nacionalnosti on bio. Zajedno sa svima onima koji s različitim odgovornostima rade i osobno riskiraju za mir, obnavljaju svoje opredjeljenje za intenziviranjem i umnažanjem djela i gesta pomirenja, prostora za dijalog i zajedništvo, prigoda za susret i razmjenu na svim razinama i na svim geografskim širinama, kako bi poslušali vapaj čovječanstva i pretvorili ga u novu nadu.

 

Print Friendly, PDF & Email