Zajedno za EvropuEuropski kršćanski pokreti i zajednice 2012. u Bruxellesu

Već je u fazi žive pripreme susret zakazan za 12. svibnja 2012. u dvorani Europskog parlamenta (Emiciclo) u Bruxellesu. Okupit će europske kršćanske pokrete s brojnim područjima djelovanja: politika, socijalni rad, mladi, obitelj, ekumenski i međuvjerski dijalog te zalaganje za mir. Kao sjedište važnih institucija Europske unije Bruxelles je simbolično mjesto, a i datum je važan jer je 2012. europska godina solidarnosti među generacijama.

Kršćanski pokreti i zajednice, zadržavajući svoju autonomiju, u određenim prigodama djeluju zajedno za opće ciljeve, dajući doprinos svojom karizmom i svojom duhovnošću. Njihov je hod započeo 31. listopada 1999. pod imenom “Zajedno za Europu”. Mreža je to koju danas sačinjava više od 250 kršćanskih pokreta i zajednica. Katolici, evangelici, anglikanci, pravoslavci, članovi slobodnih crkava i pentekostalnih zajednica zajedno surađuju za opće dobro kontinenta.

Različite su inicijative i manifestacije predviđene za 2012. godinu u mnogim gradovima Europe. Neki će se 12. svibnja povezati s Bruxellesom izravnom internetskom vezom i tako biti dio velikog događaja. Cilj je pokazati što razne karizme čine za dobro društva i posvjedočiti prisutnost  ujedinjujuće sile koja živi u krilu Europe.

Djeca za jedinstvo predložila su da se taj događaj poveže s Run for unity (Trka za jedinstvo), poznatom svjetskom štafetom za mir, i održi na isti dan, a u suradnji s drugim pokretima prisutnima na pojedinom području.

U međuvremenu je radna skupina “Zajedno za Europu” s predstavnicima raznih pokreta susrela predsjednika Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana, kardinala Kurta Kocha. Došlo je na vidjelo njegovo poštovanje prema pokretima koje naziva “cvjetni vrt”. Očekuje se njegova nazočnost u Bruxellesu, kao i predsjednice Pokreta fokolara Marije Voce. U kontekstu pripreme ove manifestacije u Strasbourgu je održan skup Političkog pokreta za jedinstvo, upućen europskim parlamentarcima.

Više o inicijativi na mrežnim stranicama: www.together4europe.org.

www.focolare.org
————
Želiš li utjecati na svijet kako bi dao dušu Europi? Najprije daj krščćanskiju dušu sam sebi, potom svojoj Crkvi i radu za jedinstvo Crkava, što je neophodno kako bi dao istinsko svjedočanstvo Krista. Na kraju možeš ciljati i na to da obnoviš svijet.

Mi se kao prvo moramo zalagati da naše jedinstvo s Bogom bude uvijek živo, potom da oživimo našu Crkvu, pridonoseći da bude onakva kakvu je Duh Sveti želi – zajedništvo, stoga raditi za jedinstvo Crkava, a one mogu učinkovito utjecati na naš kontinent, budući da je skoro svima središte u Europi.

Na to smo mi pozvani i to činimo, kako za naš duhovni život, tako i za našu Crkvu.
(Chiara Lubich na susretu odgovornih u Rothenburgu 28. ožujka 2000.)

Print Friendly, PDF & Email