Skupstina 2021

 

Generalna skupština Pokreta fokolara održat će se putem interneta od 24. siječnja do 7. veljače. Sudionici Skupštine izabrat će predsjednicu, dopredsjednika i upravljačka tijela te odrediti smjernice djelovanja Pokreta fokolara za narednih šest godina.

 

Skupštini su prethodili formiranje i informiranje zajednica Fokolara cijeloga svijeta. U nedjelju 24. siječnja započet će treća Generalna skupština Pokreta fokolara, nakon smrti njegove utemeljiteljice Chiare Lubich. Skupština se trebala održati početkom rujna 2020., no odgođena je zbog pandemije. Dikasterij za laike, obitelj i život dopustio je odgodu i odobrio njezino održavanje elektroničkim putem.

 

Sudjelovanje

Sudjelovat će 362 osobe iz cijeloga svijeta koje će predstavljati različite kulture, generacije, zvanja, crkvene i vjerske pripadnosti prisutne u Pokretu fokolara. Kako bi potaknula na što šire sudjelovanje, sadašnja je predsjednica Maria Voce u veljači 2019. osnovala pripremno povjerenstvo sa zadatkom da prikuplja prijedloge za teme o kojima će se raspravljati na Skupštini, nađe kandidate za izbore i pripremi program.

 

Izbor predsjednice, dopredsjednika i savjetnika

Elektroničkim sustavom glasanja 31. siječnja pristupit će se izboru predsjednice[1]. Dopredsjednik će biti izabran 1. veljače, a 4. veljače na red će doći savjetnici koji pomažu predsjednici u različitim upravljačkim funkcijama Pokreta. Ona će im potom podijeliti zadatke.

Još jedan zadatak Generalne skupštine je rasprava o temama koje je predložio Centar Pokreta, a predstavljene su na inicijativu predsjednice, Generalnog vijeća, odsjeka, neke grane ili pokreta. Svaki sudionik Skupštine može predložiti raspravu i o drugim temama.

 

O čemu će se govoriti?

Pristiglo je više od 3.000 prijedloga iz cijeloga svijeta vezanih uz teme o kojima će se promišljati u Skupštini i uz smjernice koje bi Pokret trebao slijediti u narednih šest godina. To je znak živosti pripadnika Pokreta fokolara, ali i njihove svijesti o “epohalnoj promjeni” u tijeku, kao što je rekao papa Franjo 2018. godine, kada je susreo zajednicu Fokolara u Loppianu.

 

Brojni su podnesci razvrstani u četiri tematska sklopa: aktualizacija karizme koju je prenijela utemeljiteljica; kultura koja proizlazi iz karizme jedinstva; odgovor na ekološku krizu i na pandemiju; rad zajedno s novim generacijama.

 

Kao što je trenutni dopredsjednik Fokolara Jesús Morán nedavno izjavio u intervjuu, u dijalogu i raspravi dat će se prostora i temi zlostavljanja. O tome će govoriti predsjednica u šestogodišnjem izvješću kojim će se otvoriti Skupština, kao i dopredsjednik u ad hoc intervenciji.

Unatoč raznolikosti glasova, pojavljuje se opća potreba za iznalaženjem novih suvremenih putova bratstva, koji mogu odgovoriti na izazove i pitanja današnjeg čovječanstva, kako na globalnoj tako i na lokalnoj razini.

 

 

[1] Kao što je određeno Statutom, Pokretom će uvijek predsjedati žena. Time se želi istaknuti njegov marijanski profil i njegova pretežno laička oznaka te „očuvati naum koji je Bog nad njim imao kada je njegov početak i razvoj povjerio ženi“. U Statutu čitamo: „Njezina je dužnost prije svega predsjedati u ljubavi, jer mora prva ljubiti tj. služiti svojoj braći, u skladu s Isusovim riječima: ‘(…) tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga.’“ (Mk 10,44)

 

 

Print Friendly, PDF & Email