2

 

Iz homilije dopredsjednika Pokreta fokolara Jesúsa Morána na svetoj misi slavljenoj iza zatvorenih vrata u centru Djela Marijina u Rimu 14. ožujka 2020. i emitiranoj putem interneta

 
(…) U ovim posljednjim tjednima već poodmakle korizme, u mojoj se duši sve više nametala misao o ispraznosti svega, o nestalnosti našega uma glede dubokog razumijevanja zbilje, života i tijeka povijesti. Bio je dovoljan jedan virus, sićušni mikroorganizam, da ugrozi sva naša velika promišljanja i našu sigurnost, naše ekonomske planove, naše političke strategije te proširi paniku diljem svijeta i pokaže svu bijedu takozvane globalizacije. Na naslovnici jednih novina prije nekoliko dana to je izraženo nogometnim žargonom: koronavirus – globalizacija 1-0. Tužna istina!

 

Kad sam razmišljao što je sve posljednjih godina napisano o fenomenu današnje kulture, na brojne analize i protu-analize o odvijanju povijesti i sličnom, obuzeo me osjećaj zabrinutosti i gotovo paralizirajuće tuge. No upravo tada sam došao do nevjerojatnog ponovnog otkrića: Objava, Riječ Božja upućena je čovjeku njegovim riječima i u njegovu razumu; misao Božja je udahnula smisao ljudskim riječima o dubinama života i povijesti. Zapravo, mislim da nam samo Božja riječ daje odgovor na trenutak koji proživljavamo, jer samo ona posjeduje vječnu mudrost koja nadilazi vrijeme, ne gubeći smisao. Koliko god to bilo paradoksalno, u svjetlu Objave shvaćamo nešto zapanjujuće: da proživljavamo vrijeme milosti.
 

Mudrost! Evo ispravnog ključa. Ovo je doista trenutak mudrosti, vrijeme za mudrost. Ta vizija stvarnosti odvija se po drugim registrima, danas nezaobilaznim i nezamislivim. (…) Mudrost vodi k inteligenciji zbilje rasvijetljene ljubavlju i upravo zato pokreće nevjerojatan zamah bratstva. Doista, Bog može činiti čudesna djela, čak i usred zla. On ga pobjeđuje svojim naumom ljubavi.

 
Chiara je svojim životom zahvatila gotovo cijelo stoljeće, bila je poput rijeke mudrosti koja navodnjava zemlju. Pozorna na povijesne događaje, nije se zaustavljala na površini, već je pronicala u njihovu dubinu i visinu kako bi crpila iz Božje misli i vizije. Zato nije obraćala pozornost ni na što drugo doli na Njegovu riječ.

 

Jedinstvo je Božji naum nad čovječanstvom, oporuka utjelovljene Riječi. Sada možemo vidjeti koliko riječ „jedinstvo“, usidrena u Objavi, nadilazi prolazna događanja, vrijeme i vremenska razdoblja. Ona predstavlja perspektivu smisla što obuhvaća prošlost, sadašnjost i budućnost. To je proročka perspektiva, kadra osloboditi najbolje energije muževa i žena svih zemljopisnih širina, kultura, rasa i društvenih slojeva. Osnaženi jedinstvom, možemo pretvoriti „globalizaciju ravnodušnosti“ u „globalizaciju bratstva“.

 

Utakmica nije gotova. U jedno smo sigurni: pobijedit će milosrđe Božje.

 

 

Print Friendly, PDF & Email