Kamp Faro 2019 (4)

U gradiću Faro u Križevcima održan ljetni kamp mladih

 

Zlatno pravilo koje glasi „Sve što želite da ljudi čine vama, činite i vi njima“ bilo je zakon suživota 80-ak mladih od 14 do 18 godina koji su sa svojim animatorima i asistentima došli u gradić Faro u Križevce. Mladim Hrvatima su se od 7. do 13. srpnja pridružili njihovi vršnjaci iz Italije. U šest dana imali su priliku sklopiti nova prijateljstva, biti jedinstveni i složni u timskim igrama i radionicama, slušati zanimljiva predavanja o prijateljstvu, obitelji, odnosima među vršnjacima, ekologiji, umijeću komunikacije itd.

 

Kamp Faro 2019 (2)Svako jutro nakon doručka slijedila je misao dana koja je bila poticaj za daljnji rad tj. radionice. Tako je primjerice misao jednoga dana bila: „Dati najbolje od sebe!“ Mladi su iznijeli svoja iskustva vezano uz navedenu rečenicu te pogledali vrlo poticajan video nakon čega su osnaženi krenuli u radionice. Radionicama se prvenstveno pomagalo obiteljima u potrebi (radovi u kući i sl.), zatim se radilo na uređenju okoliša u Križevcima i gradiću Faro, odlazilo se u udrugu „Maslačak“ koja u poludnevnom boravku prima osobe s poteškoćama u razvoju i na taj način razvija njihove talente i sposobnosti, te se pomagalo u uređenju okoliša vrtića „Zraka sunca“.

 

Sudionici kampa mogli su i svakodnevno sudjelovali na sv. misi, a dio programa odvio se izvan gradića Faro. Tako su mladi posjetili zajednicu Cenacolo u Vrbovcu gdje su se upoznali s radom i životom te zajednice i poslušali svjedočanstva trojice mladića. Osim Cenacola posjetili su i reciklažno dvorište u Križevcima gdje im se posvijestila važnost recikliranja. Sudionici kampa bili su i u Zagrebu gdje su uživali razgledavajući glavni grad Lijepe naše. Dan nakon posjeta Zagrebu uslijedilo je novo geslo: „Čestitati uspjeh drugima kao da je naš“. Potom se krenulo u radionice po grupama. Poslijepodne mladi našeg kampa su imali prilike čuti o ekologiji te Kamp Faro 2019 (8)su bili potaknuti isječkom filma koji prikazuje kako treba očuvati more, okoliš, zrak i prirodu. Cilj je bio razviti svijest kako spriječiti ekološku katastrofu i održati ravnotežu između potrošenih resursa i sposobnosti obnavljanja ekosustava. Samo takvo djelovanje čovjeka u prirodi može nas učiniti odgovornima za našu Zemlju. Kako čovjek brine o sebi i svome zdravlju, isto tako je potrebno mijenjati sebe i svoje navike da bismo očuvali bogatstvo našeg planeta.

 

Osim ekologije, mladi su svojim vještinama uzdigli svoj sportski duh igrajući razne igre (odbojka, nogomet, triatlon, igra crvenog rupca). Dobili su i simbolične nagrade za prva tri mjesta te s Kamp Faro 2019 (10)osmijehom i plesom upotpunili večer. U petak su završeni radovi pa su se pozdravili sa svojim domaćinima. Poslijepodne su imali priliku čuti o umijeću komunikacije i kako empatijski prići drugome. Krenulo se od teme kontakta sa samim sobom, s drugima i kontakta imaginarno i uz takav pristup komunikaciji pitali su se što učiniti ako se ne sviđaju sami sebi? To pitanje ih je povelo u nutrinu, gdje su mogli odgovoriti koje mane imaju i kako ih najbolje iskoristiti za dobro sebe i drugoga te tako izliječiti duševne poteškoće. U radu po skupinama razgovarali su s osobom koju ne poznaju govoreći što su proživjeli najbolje u proteklih godinu dana. Završnu večer sudionici kampa obogatili su igrom na kiši i natjecanjem talenata, pripremivši različite točke kroz pjesmu i ples.

 

Prije samog odlaska imali su prilike izraziti svoje dojmove. U tom snažnom i emotivnom trenutku izrazili su zahvalnost što su bili prihvaćeni i voljeni od strane svojih novih i starih prijatelja, kao i od animatora. Kao uspomenu mladi su pisali jedni drugima svoje osjećaje i zahvale te ih radosno ponijeli svojim kućama.

Kamp Faro 2019 (6)Kamp Faro 2019 (7)Kamp Faro 2019 (9)Kamp Faro 2019 (3)

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email