Vrijeme stvorenoga

 

Danas, 1. rujna, od 15 do 16 sati održava se Ekumenski molitveni susret. Moguće je sudjelovati putem interneta prijavom na poveznicu https://seasonofcreation.org/

 

Vrijeme stvorenoga je vrijeme kada se kršćani diljem svijeta ujedinjuju u molitvi i djelovanju u brizi za naš zajednički dom. U ovo vrijeme milosti kršćanske Crkve pozivaju sve ljude da obnove svoj odnos sa Stvoriteljem i sa stvorenim, kroz meditaciju, obraćenje i zajedničko zalaganje.

 

Svake godine to razdoblje započinje 1. rujna ekumenskim slavljem u povodu Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom, a završava 4. listopada, na blagdan sv. Franje – sveca zaštitnika ekologije kojeg vole mnoge kršćanske vjeroispovijesti. Tema odabrana za ovu 2023. godinu glasi: „Nek’ poteku pravda i mir“, nadahnuta riječima proroka Amosa: „Pravda nek’ poteče kao voda i pravica k’o bujica silna“ (Amos 5, 24). Stoga se nadamo da poput „moćne rijeke“ ova dva elementa, pravda i mir, mogu preplaviti naš planet blagostanjem i ljepotom. Taj nas izazov zasigurno pokreće. Na njega je svatko, kao dio Božjeg naroda, pozvan odgovoriti zalažući se osobno i zdušno u svom okružju graditi mostove dijaloga, zauzimati se za klimatsku i ekološku pravdu, osluškujući zajednice koje su najviše pogođene gubitkom bioraznolikosti.

 

Mnoge aktivnosti i inicijative pokrenute su diljem svijeta kao priprema na dan otvaranja. Jednu od njih promovira Pokret Laudato Sì, koji nas poziva da molimo za klimatsku pravdu i da tu molitvu podijelimo sa svim pregovaračima i političkim vođama COP28 ( https://laudatosimovement.org/it/prega-con-noi-per-la-giustizia-climatica/ ).

Za sudjelovanje na Ekumenskom molitvenom susretu 1. rujna od 15 do 16 sati može se prijaviti i pristupiti putem sljedeće poveznice: https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_s6x-_ULjRZWRyzUYGNAhAg#/registration .

Za više informacija posjetite web stranicu https://seasonofcreation.org/

 

————————-

Apel Svetoga Oca

Preksutra, 1. rujna slavi se Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu, čime započinje Vrijeme stvorenoga koje će trajati do 4. listopada, blagdana svetog Franje Asiškog. Tog datuma namjeravam objaviti jednu pobudnicu, drugi Laudato si’. Ujedinimo se s našom braćom i sestrama kršćanima u predanom zalaganju oko čuvanja stvorenog svijeta kao svetog Stvoriteljevog dara. Potrebno je stati uz žrtve ekološke i klimatske nepravde, nastojeći okončati besmisleni rat protiv našeg zajedničkog doma. Pozivam sve na rad i molitvu da iznova vrvi životom.

Papa Franjo na Općoj audijenciji u srijedu, 30. kolovoza 2023.

—————————–

 

 

Priprava za Vrijeme stvorenoga 2023. – video zapis

 

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2023.

 

 

Print Friendly, PDF & Email