Danilo-banner-scaled

 

Danilo Zanzucchi, jedan od prvih fokolarina u braku i suinicijator pokreta Nove obitelji, preminuo je spokojno 16. studenoga 2022. u dobi od 102 godine u svom domu u Grottaferrati (Rim), okružen suprugom Annom Marijom, njihovo petero djece (Chiaretta, Michele, Mariannita, Giovanni i Francesco) i nekoliko od 12 unučadi.

 

Danilo, najstariji sin jedne ugledne obitelji iz Parme u Italiji, često je odlazio u Milano kako bi pratio izgradnju prvih zgrada koje je projektirao. Tamo se preko Ginette Calliari, jedne od prvih sljedbenica Chiare Lubich, susreo s karizmom jedinstva. Već je bio gorljivi katolik, uključen u politiku, biskupijski predsjednik Talijanskog katoličkog sveučilišnog saveza, a kasnije i Muškaraca Katoličke akcije. Želio se radikalno obvezati s Bogom i preusmjeriti svoj život na življenje evanđelja. Taj odabir prihvatila je i njegova buduća supruga Anna Maria.

 

Danilo Zanzucchi2Oko njih je nastala prva zajednica u Parmi, a oni su slijedili inovativni poziv fokolarina u braku koji je otvorio Igino Giordani. Nakon rođenja prvih četvero djece, odlučili su napustiti Danilovu perspektivnu karijeru inženjera i privilegije lagodnog života kako bi se, kao obiteljski fokolar, preselili u glavni grad i posvetili sve svoje vrijeme ciljevima Fokolara. Među Danilovim prvim zadacima bilo je završetak izgradnje zgrade u Rocca di Papa za budući Centar Mariapoli, a kasnije međunarodno sjedište Pokreta. Potom će surađivati u izdavačkoj djelatnosti Città Nuova.

 

Danilo Zanzucchi1U bliskom kontaktu s Chiarom surađivao je u formaciji brojnih generacija supružnika s različitih kontinenata koji su poput njega željeli ići Giordanijevim stopama.

 

Godine 1980. on i Anna Maria pozvani su kao slušatelji sudjelovati na sinodi o obitelji, a 1981. Chiara Lubich pozvala ih je u Središnje vijeće Pokreta da vode Nove obitelji cijeloga svijeta.

 

Također osamdesetih godina prošloga stoljeća papa Ivan Pavao II. Ih je imenovao konzultatorima, a potom i članovima vatikanskog dikasterija za obitelj. Zbog tih su zaduženja on i Anna Maria nekoliko puta bili gosti u domu pape Wojtyle. O njihovom služenju obiteljima svjedočili su u televizijskim emisijama koje su se prenosile diljem svijeta.

 

Dolaskom Benedikta XVI. suradnja sa Svetom Stolicom se pojačala do te mjere da ih je Papa zamolio da napišu tekst za Križni put (2012.) u Koloseumu u Rimu, koji je Papa predvodio.

 

Danilo zanzucchi-3Zbog mnogih primljenih talenata koji su u njemu donijeli obilan rod Danilov dugi život je hvalospjev Bogu protegnut u vremenu. Cijeli Pokret fokolara, osobito brojni fokolarini u braku i bezbroj obitelji iz svih dijelova svijeta kojima je bio primjer, povjerljivi prijatelj, drago i sigurno uporište, duboko su mu zahvalni.

 

Zahvalnost ide i njemu kao velikom čovjeku, gorostasu u pravednosti, u nježnosti, jednostavnosti i mudrosti.

 

Hvala Danilo i zato što nikada nisi prestao biti ono evanđeosko dijete koje se uvijek zrcalilo u tvome biću, u tvojoj profinjenoj duhovitosti, u tvojim akvarelima, u bezbrojnim crtežima koje si često improvizirao (možda na papirnatim salvetama) na radost svima nama.

 

Anna Maria i Danilo Zanzzucchi više su puta boravili u Hrvatskoj i susretali se s obiteljima i zajednicama Pokreta fokolara. (opp)

 

Anna i Alberto Friso

Pogledajte kratki video uradak o proslavi Danilova stotoga rođendana:  ovdje

 

Print Friendly, PDF & Email